Klimatsmart shopping är en oxymoron

Klimatsmart shopping och hållbar tillväxt är motsägelsefulla koncept. Det är bara när du startar bilen i en backe som du kan gasa och bromsa samtidigt, inte särskilt ofta annars.

Climate smart shoppingVissa miljöargument når bara de redan övertygade. Tycker du det är dåligt samvete att köra bil ensam? Byt då till en elbil i stället! Men det hjälper föga om bilen ändå är tom.

När det gäller kläder säger reklamen ofta vad vi borde ha, men inte hur många. Vi män har svårt att kasta kläder, men skillnaden i antal kan ändå vara avgörande för hur hållbara våra inköp blir.

Om åttiotvå är rätt antal kan jag fortsätta köpa billiga plagg som ändå går sönder. Men om jag bara behöver sju blir högkvalitativa alternativ som håller länge plötsligt intressanta - som tyger utan sömmar som kan gå sönder, fast de kostar mer men motiverar varje krona. Det fysiska butiksmötet är ovärderligt för att känna på material och se passform. Inget tangentbord kan ersätta det. Vill du verkligen matcha din nya köksförvaring måste du beställa direkt från Japan. Men för grundläggande plagg finns bra alternativ hos svenska återförsäljare.

Du kanske även gillar