Steve Jobs kände till den perfekta detaljhandelsstrategin

Ett varumärke är mer än bara ett namn och en logotyp, det innefattar även konsumenternas uppfattningar och känslor om produkterna och dess egenskaper. Ett framgångsexempel med en väl genomtänkt strategi är teknikjätten Apple – och allt började med butikerna.

Steve Jobs, grundare av Apple, visste att konsumenterna skulle behöva uppleva deras produkter, annars skulle de vara chanslösa gentemot konkurrenterna. Att placera en iMac mellan en Dell och en Compaq i en butik tillsammans med en säljare som rabblade tekniska specifikationer, utan att veta vad som var unikt med Apples produkter var otänkbart. Jobs förstod tidigt att mötet mellan konsument och produkt skulle vara avgörande – och att han behövde ha kontroll över det.

Den första Apple-butiken

I boken Steve Jobs – The Exclusive Biography, beskriver författaren Walter Isaacson utvecklingsförloppet av Apple's första butik som öppnade i Virginia, USA år 2001. Under den inledande fasen intervjuade Jobs flera företagsledare i hemlighet för att ta del av deras insikter och erfarenheter.

En av dem som intervjuas var Ron Johnson, vice VD för den amerikanska detaljhandelskedjan Target, en ansedd expert på att lansera unika produkter. Jobs mötte Johnson i ett köpcentrum där de vandrade runt och analyserade butikernas utformning och deras upplevelse. När Jobs påpekade att det inte finns några teknikbutiker i köpcentret förklarade Johnson att när en kund ska göra ett stort och sällsynt köp, som exempelvis en dator, är den villig att ta sig till ett mindre bekvämt läge där butikshyran är lägre.

Steve Jobs höll inte med, utan ansåg att Apple's butiker skulle finnas i gallerior, på huvudgator och i andra områden med mycket folk. “Vi kanske inte kan få dem att köra tio mil för att kolla in våra produkter, men vi kan få dem att gå tre meter. Om de passerar kommer de att komma in av nyfikenhet, om vi gör det tillräckligt inbjudande, och när vi får en chans att visa dem vad vi har, kommer vi att vinna” menade han.  he said.

En butiksupplevelse

Apple's första butik var designad och utformad för att attrahera människor, även om de bara passerade förbi. Till sin hjälp hade Jobs designern Tim Kobe, grundare av strategiska designbyrån Eight Inc., som berättar att hans största lärdom från att jobba med Steve Jobs var att “skapa värde för kunderna utöver att sälja produkter”.

Har du kontroll på upplevelsen?

Vikten av en varumärkesupplevelse har inte mattats av, snarare tvärtom. Under de senaste sju åren har vi hjälpt Apple att etablera sitt koncept i butikskedjor och varuhus. Här har vi samlat några insikter från vårt samarbete med världens mest framgångsrika teknikföretag.

Du kanske även gillar